Australian Labradoodles
Het ras
Wat is een Australian Labradoodle?
Veel mensen halen de Labradoodle en de Australian Labradoodle door elkaar. Dit is niet terecht, want de Australian Labradoodle is niet zomaar een Labradoodle. Op deze pagina lees je meer over dit bijzondere ras.
Het belangrijkste verschil tussen een Labradoodle en een Australian Labradoodle, zit in de manier waarop de honden gefokt worden. Een gewone Labradoodle is een kruising tussen een labrador en een poedel. Terwijl de oorsprong van een Australian Labradoodle uit veel meer hondenrassen bestaat en pas een echte pure Australian Labradoodle is bij een zogenaamde Australian Labradoodle Foundation Dog 4. Pas deze vierde ALF generatie wordt een Australian Labradoodle genoemd.
Kortom, Labradoodles zijn veel gemakkelijker om te fokken dan Australian Labradoodles. Er zijn geen duidelijk regels en hierdoor komen er ook meer problemen voor bij dit ras. Denk maar aan vachtproblemen, onbetrouwbaar karakter, etc. Daarom worden 'gewone' Labradoodles veel meer aangeboden en zijn ze bovendien een stuk goedkoper. Wil je een Australian Labradoodle, dan ligt de prijs een stuk hoger en is de kans bovendien groot dat je op een wachtlijst komt te staan. Dit is niet zo vreemd, aangezien Australian Labradoodle iedere keer pas na vier generaties gefokt kunnen worden. Om de zuiverheid van de bloedlijnen te waarborgen en om illegale fokkers te beperken, werden er verenigingen opgericht zoals de ALAEU en WALA. Hier gelden er strenge regels op vlak van gezondheid en fokken, zodat het ras gezond en zuiver zou kunnen blijven. De ALAEU is een Europese vereniging van fokkers van Australian Labradoodles die zichzelf tot doel stellen Australian Labradoodles te fokken met de best mogelijke geestelijke en lichamelijke gezondheid. Het welzijn van de hond (jong en oud) staat daarbij voorop en het contact met de klant getuigt van deskundigheid en professionaliteit. De WALA is de wereldwijde vereniging voor Australian Labradoodles die zich ook op vlak van onderzoek inzetten voor het verbeteren van het temperament, de gezondheid, de vacht en de structuur van het ras voor het welzijn op lange termijn. Meer informatie over de fokregels en ethiek vind je op de websites van de verenigingen.
Wat de Australian Labradoodle onderscheidt van de ‘gewone’ Labradoodle, is bovendien dat de Australian Labradoodle nauwelijks of niet mag verharen, met name de hypoallergene vacht die overigens geurloos is.
Bij de Australian Labradoodle komen er twee soorten vachten voor. De eerste vacht is een wolvacht ofwel curly vacht genoemd. Deze heeft krullende haren en lijkt eerder op de vacht van een poedel. De tweede vacht is een zogeheten fleecevacht. Deze vacht komt bij geen enkel ander hondenras voor en bestaat uit golvende krullen. De vacht is lekker zacht en vraagt net als de andere soort vacht het nodige onderhoud. Een wekelijkse borstelbeurt en een waterblazer zijn onmisbaar. De vacht van een Australian Labradoodle kan verschillende kleuren hebben.
Verder zijn er drie maten van de Australian Labradoodle. De grootste Australische Labradoodle is 53 tot 63 centimeter lang en weegt 24 tot 30 kilo. Daarna volgt de medium Australian Labradoodle, die 43 tot 52 centimeter lang is en 14 tot 23 kilo weegt. Tot slot is er de mini Australian Labradoodle. Deze is 35 tot 42 centimeter lang en weegt slechts 7 tot 13 kilo.
De australian labradoodle is een echte familiehond die bovendien uitstekend geschikt is om dienst te doen als therapiehond. Een Australian Labradoodle is erg vriendelijk en sociaal, aanhankelijk, opgewekt, energiek en bovendien dol op kinderen. Het is dan ook een zeer geschikte gezinshond die goed overweg kan met andere dieren. Bovendien is een Australian Labradoodle intelligent, je kunt deze hond erg gemakkelijk trainen, voldoende goede geestelijk uitdaging geven is noodzakelijk.
Meer info over de Australian Labradoodle vind je ook op de site van de ALAEU. en WALA.